Připomínka 130 let od narození P. Bedřicha Maliny

11.02.2023 20:30

P. Bedřich Malina

Vzpomínáme
Před 130 lety 7. února 1893 se v Mirovicích u Písku narodil P. Bedřich Malina, někdejší farář v Sádku u Poličky (v letech 1934-1964), biskupský vikář, čestný konzistorní rada, biskupský notář a někdejší profesor poličského gymnázia. Gymnázium vystudoval v Mladé Boleslavi, teologii v Praze, kde byl také vysvěcen 8. července 1917. Na faru v Sádku byl dosazen 9. května 1934. Do té doby působil jako katecheta a gymnazijní profesor v Poličce.
 
Před jeho působením v Sádku roku 1932 byla provedena elektrifikace chrámu. Následujícího roku 29. října bylo v kostele slavnostně posvěceno několik soch, a to dvě starší nově obnovené sochy sv. Šebestiána a sv. Rocha a nové sochy blahoslavené Anežky Přemyslovny, sv. Antonína a sv. Terezičky, čímž byl chrám důstojně doplněn. Světicí obřad konal Msgre. Mlynařík z Hradce Králové. Sochy byly pořízeny z darů a kostelních sbírek.
 
P. Bedřich Malina v roce 1948 sám vymaloval celou chrámovou loď a částečně i presbytář. Nedbal námahy a sám ve volném čase pracoval po několik týdnů, aby tak ušetřil katolickou obec od velkých vydání. V roce 1956 byla provedena výměna 6 oken v chrámové lodi za okna barevná s obrazy českých patronů za 22 tisíc korun. Byla hrazena z milodarů a kostelních sbírek. Jeho zásluhou byly  doplněny chybějící zvony. Byly ulity ve zvonařské dílně v České u Brna a byly hrazeny ze sbírek farníků.
 
P. Malina zemřel náhle 24. června 1964 v Sádku u Poličky, kde působil třicet let. Na místním hřbitově byl také 27. června pochován. Zanedlouho po jeho smrti byl na faru dosazen P. Miroslav Bičiště, který současně vedle farnosti Sádek spravoval i farnost v Korouhvi. Pamětníci si jistě vzpomenou na dobu, kdy P. Malina každou neděli sloužil „velkou“ mši svatou v poličském kostele sv. Jakuba.
 
 
Prameny: Kronika obce Kamenec, Obec Sádek 2003 (publikace vydaná k II. setkání rodáků a 100. výročí Hasičského sboru v Sádku).
Zpracoval: Mirek Andrle.