Možnost zpovědi

26.03.2020 11:50

Připomínám, že k době postní patří využití Božího prostředku, kterým je svátost smíření. Prožíváme chvíle, kdy jsme v izolaci, avšak mysleme na to, že náš vztah k Bohu může být právě Bohem oživován a to svátostmi, které nám nabízí. V době karantény jsem většinou na faře zde v Sádku a je možno ke svátosti smíření přistoupit. Pokud se předem domluvíme na čase, tak půjdete na jisto. Pokud to zkusíte, tak mne nejspíše také naleznete. Kněz se raduje z kajícníků, neboť má větší radost z jednoho napraveného, než z mnohých spravedlivých. Při zpovědi je v současné době samozřejmostí oboustranné (kněz x zpovídaný) používání roušky.

 

Kán. 960 - Jednotlivé a úplné vyznání a rozhřešení tvoří jediný řádný způsob, kterým se s Bohem a církví smiřuje křesťan, který je si vědom těžkého hříchu; pouze fyzická nebo mravní nemožnost omlouvá od tohoto vyznání; v tom případě lze dosáhnout smíření i jiným způsobem.

Kán. 988 - Každý věřící, jakmile dospěl do věku užívání rozumu, je povinen alespoň jednou za rok upřímně vyznat své těžké hříchy.

Kán. 988 - § 2. - Doporučuje se křesťanům, aby vyznávali i lehké hříchy.