Milostivé léto (oddlužení)

13.11.2021 16:19
Milostivé léto – šance vymanit se z dluhové pasti
 
Milí kněží, řeholnice, řeholníci, čtenáři Act Curie. Při Vaší službě jistě přijdete do styku s lidmi, kteří se topí v dluhových pastech. Pokud víte o někom, kdo je v exekuci, neváhejte ho co nejdříve oslovit a poradit mu. Nyní má velkou šanci se vymanit z těchto dluhů v rámci tzv. Milostivého léta. Pokud dlužník v období od 28. října do 28. ledna 2022 zaplatí celou jistinu dluhu, tedy původní dluh a 908 korun exekutorovi, tak bude jeho exekuce zastavena. Úroky, penále a další příslušenství mu stát odpustí. Na daňové a správní exekuce se Milostivé léto nevztahuje, netýká se ani lidí v insolvenci. Jedná se o dluhy vůči státu nebo veřejnosprávním institucím (např. na nájmu obecního bytu, vůči dopravnímu podniku, odvoz odpadu, zdravotní a sociální pojištění apod.), ale také vůči Air Bank a Home Credit, společnostem, které se vstřícně přidaly.
 
Jak postupovat? Nejdřív je potřeba zjistit, kolik jistina vlastně činí a kam je potřeba peníze poslat, napsat exekutorovi a požádat o sdělení této informace. Současně ho vyzvat, aby v rámci institutu Milostivého léta postupoval dle zákona č. 286/2021 Sb., část 2, čl. IV, bodu 25.
 
Pokud si dlužník nebude jistý, tak se může obrátit na některou z charitních odborných poraden ve svém regionu na www.charita.cz, nebo na občanskou poradnu provozovanou jiným poskytovatelem. Více také na:
 
Informace poskytnou i na helplince Člověka v tísni 770 600 800.
Nebuďme lhostejní a pomozme těm, kteří mají velkou šanci opět klidně v noci spát a normálně, bez dluhů žít. Milostivé léto se nebude v blízké budoucnosti opakovat.
 
Ing. Anna Maclová
ředitelka Diecézní katolické charity HK